Articles Jornada 2020

Estat i nació són dos conceptes polítics que s’entremesclen. L’un crea l’altre, o bé l’un es crea a partir de l’altre. I d’exemples acaba havent-n’hi per a tots els gustos. Per debatre-ho, el president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana (FCCC) Agustí Alcoberro i l’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresserras van encetar a la III Jornada Pensem-NacióXXI a partir del títol «Un Estat sense Nació?».

Joan Manuel Tresserras

Tot seguit podeu llegir una transcripció de la intervenció de Joan Manuel Tresserras: «Ser català és un dret permanentment obert».

Agutí Alcoberro

També us convidem a llegir la rèplica d’Agustí Alcoberro: «Un Estat sense nació? Una reflexió des de la Història».

Foto: Adrià Costa

I amb posterioritat al debat, el professor de Ciència Política de la UPF Jaume López també se suma al diàleg, plantejant el dubte: «Republicanisme vs. nacionalisme?».

La jornada va prosseguir amb les taules rodones “La globalització, oportunitat per a la cultura catalana?” i “Les institucions culturals poden ser independents?”. Precisament arran d’aquestes dues taules, el portaveu de la plataforma Actua Cultura Joan Sala ha escrit la reflexió: “Per la dignificació de la cultura