Ponents Jornada 2019


Carol Galais

Doctora en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra (UPF, 2008), ha cursat beques postdoctorals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 2009-2011), la Universitat de Mont-real (UdeM, 2012-2015) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC, 2015-2018). També he estat professor associat i visitant de la UPF i investigador visitant de la Universitat de Stanford.

Actualment té  una beca Ramon i Cajal atorgada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (2018-2024) al departament de Ciències Polítiques i Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Actualment, investiga els vincles entre  l’ús d’Internet  i la participació política, el procés de socialització política i qualsevol actitud política que faci que un individu sigui més propens a participar en la política.


David González

Periodista. Director adjunt d’El Nacional.cat des de l’octubre del 2015. Anteriorment va ser redactor en cap de política, redactor en cap adjunt al director i coordinador de l’edició en català de La Vanguardia. Entre el 1991 i el 2010 va ser redactor, redactor en cap i subdirector de política a l’AVUI. Ha estudiat Ciències de la Informació a la UAB i Humanitats a la UOC.


Eduard López

Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional (UAB) i en Estratègies i Comunicació Política (ICPS). Va ser redactor del diari El Punt i del setmanari Presència entre el 1990 i el 1997.

Actualment és vicesecretari general d’acció política d’Esquerra Republicana.


Aurora Madaula i Giménez

És llicenciada en Història (2005) i Màster en estudis històrics (2012) per la Universitat de Barcelona. Doctora cum laude amb menció internacional en història contemporània per la Universitat de Barcelona (2017), amb la tesi «Forging nation from exile: International recognition, political alignment and ideological constraints in Basque nationalisms (1956-1977)». Ha treballat com a professora d’història i anglès d’ensenyament secundari en diversos centres d’ensenyament de Catalunya i dels Estats Units d’Amèrica des del 2006. Ha participat en diversos congressos i conferències nacionals i internacionals, i publicat diversos articles d’investigació centrats especialment en l’estudi del nacionalisme, l’exili i la memòria històrica. Ha fet diverses estades de recerca a la Universitat del País Basc, a la Universitat de Nevada, a la Universitat de Boston, als arxius de la Fundació Sabino Arana, a la Fundació Benedictina de Lazkao, al Centre d’Estudis Bascos de la Universitat de Nevada o als Arxius Nacionals de College Park, a Maryland. És autora, juntament amb Agustí Colomines, del llibre «Pàtria i progrés. La Mancomunitat de Catalunya»(Comanegra, 2014) i està acabant l’edició del llibre «Patriots and bastards. The evolution of Basque nationalisms in exile through Manuel Irujo’s eyes».

Actualment és diputada de la XII legislatura al Parlament de Catalunya pel grup Parlamentari “Junts per Catalunya”.

Albert Noguera Fernández

´És un jurista i politòleg,professor de dret constitucional a la Universitat de València.

És especialista en processos constituents i constitucionalisme a Llatinoamèrica, regió en la qual va residir durant gairebé una dècada. Es va doctorar en Dret a la Universitat de l’Havana, escrivint la seva tesi doctoral sobre la reforma constitucional cubana de 1992 i les transformacions ocorregudes a l’illa en els anys 90 arran de la caiguda del camp socialista. Va exercir com a assessor dels governs bolivià i equatorià en les Assemblees Constituents d’aquests països, participant de les comissions tècniques de redacció de la Constitució de Bolívia de 2009 i d’Equador de 2008


Albert Padró-Solanet

Profesor de Ciència Política als Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya.

Orienta la seva recerca a l’impacte de les tecnologies de la comunicació i la informació en la política i la deliberació pública: Moviments socials, partits polítics i administracions públiques.


Marta Rovira Martínez  

Sociòloga catalana. Doctora en sociologia per la UAB. lnvestigadora i consultora de polítiques públiques. Professora associada de la UAB. . Ha publicat El català i la immigració (1999), Polítiques de la memòria. La Transició a Catalunya (2004), Noves idees per a la gestió de les migracions (2006) (també en anglès), i La Transició franquista. Un exercici d’apropiació de la història(Pòrtic, 2014), premi Carles Rahola d’assaig 2014.

El 28 d’octubre del 2018, ha estat nomenada vicepresidenta del Consell Impulsor del Fòrum cívic i social pel  Debat Constituent.


Ivan Serrano

Doctor en Ciències Polítiques per la UPF. Professor de Ciència Política a la Universitat Oberta de Catalunya. Àmbits de treball: Teoria política, nacionalisme, secessió, política contemporània.

Jose Téllez

´Pólític membre de Guanyem Badalona en Comú, regidor a l’Ajuntament de Badalona .

Activista des d’adolescent, quan va esclatar la guerra de l’Iraq i es va implicar al moviment estudiantil antimilitarista i antiglobalització. Ha treballat en moviments sobiranistes com la Plataforma pel Dret de decidir i en diferents moviments locals de la ciutat: habitatge, el consell de la joventut, la festa major alternativa, el 15M i l’àgora ciutadana.

Va ser Tercer Tinent d’Alcaldia, dirigint l’àrea anomenada «Badalona Democràtica» que aglutinava Hisenda, Patrimoni, Recursos Humans i Informàtica, fins al juny del 2018.


Eduard Voltas

Periodista i editor català, actual conseller delegat de la revista de lleure Time Out a Espanya.
Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser redactor i posteriorment cap de redacció d’El Temps entre 1990 i 1996. Llavors, va dirigir i editar les revistes Descobrir Catalunya (1996-2000) i Sàpiens (novembre de 2002 – octubre de 2003).
Va ser un dels impulsors del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, un instrument de mesurament d’audiències i consums culturals dels territoris de parla catalana, i entre 2005 i 2006 va ser president de la Fundació Escacc i vicepresident segon d’Òmnium Cultural.De 2007 a 2010 fou secretari de Cultura del Govern de la Generalitat de Catalunya. Actualment és professor de periodisme a la Facultat de Comunicació Blanquerna.