Agustí Alcoberro
Professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona. Ha publicat nombroses recerques sobre humanisme i renaixement, la cacera de bruixes a Catalunya i la Guerra de Successió i el seu exili. També ha participat en nombrosos projectes editorials, museogràfics i audiovisuals sobre la història de Catalunya. A més, ha publicat diverses obres literàries, entre les quals destaca la novel·la Retrat de Carme en penombra (Edicions 62), sobre la presa de consciència en la lluita antifranquista, amb què obtingué el premi Sant Jordi de l’any 1988. Entre el maig de 2008 i el setembre de 2014 fou director del Museu d’Història de Catalunya. El 14 d’octubre de 2017 fou elegit vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana on, a causa d l’empresonament del seu president Jordi Sànchez, va assumir el lideratge de l’entitat fins al març del 2018. L’any 2017, rebé també el premi Memorial Francesc Candel d’Àmbit Cultural. Presideix la Fundació Congrés de Cultura Catalana
Xavier Antich
Filòsof, escriptor i professor a la Universitat de Girona. Ha estat director del Programa d’Estudis Independents del MACBA i actualment és president del patronat de la Fundació Tàpies. Ha estat professor de doctorat a l’Iberian and Latin American Cultures Department de la Universitat de Stanford, a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Les seves investigacions estan centrades en els àmbits de l’estètica i l’art contemporanis, amb especial atenció a les teories sorgides en el marc posterior a 1967 i a les pràctiques artístiques dels darrers quaranta anys. Alguns dels seus treballs s’han orientat a diverses qüestions d’estètica musical. És autor, entre d’altres, dels llibres El rostre de l’altre. Passeig filosòfic per l’obra d’Emmanuel Lévinas (Eliseu Climent Editor, 1993) i Antoni Tàpies. Certeses sentides (Museu Nacional de Cracòvia i Institut Cervantes, 2000).
Carme Clusellas
Especialitzada en l’àmbit de la museologia i la gestió cultura és l’actual directora del Museu d’Art de Girona. Ha estat directora del Museu de Granollers entre el 2008 i el 2012, directora del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu entre el 1996 i el 2008, presidenta Associació de Museòlegs de Catalunya fins l’any 2015 i vocal de la Comissió Executiva de la Junta de Museus de Catalunya. Ha comissariat diverses exposicions i ha coordinat projectes en els àmbits de la difusió, documentació i restauració.
Teresa Fèrriz
Responsable de Nous Projectes a la Universitat Oberta de Catalunya, directora del projecte Lletra i professora col·laboradora en els Estudis d’Arts i Humanitats. Va crear la REDER (Xarxa d’Estudis i Difusió de l’Exili Republicà) l’any 1999 i va treballar com a docent a Mèxic, en l’UNAM i el Col·legi de Mèxic; a Catalunya, en la Universitat Autònoma de Barcelona, i com a investigadora universitària i gestora cultural (Fòrum Barcelona 2004, responsable de Cultura de la UOC). Ha publicat una trentena de publicacions sobre l’exili republicà a Mèxic.
Oriol Magrinyà
Filòleg i professional del sector editorial, és l’actual director de l’Editorial Barcino (Fundació Carulla). Ha ocupat càrrecs directius a McGraw-Hill i a Cruïlla, és propietari de l’empresa de serveis editorials Go Books! i soci fundador i cap de publicacions de Flow Press.
Marta Rovira
Sociòloga, actual directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, consultora de polítiques públiques i professora associada de la UAB. Ha publicat El català i la immigració (1999), Polítiques de la memòria. La Transició a Catalunya (2004), Noves idees per a la gestió de les migracions (2006) i La Transició franquista. Un exercici d’apropiació de la història (Pòrtic, 2014). Premi Carles Rahola d’assaig 2014. A l’any 2018, va ser nomenada vicepresidenta del Consell Impulsor del Fòrum cívic i social pel Debat Constituent.
Ivan Serrano
Professor de Ciència Política a la Universitat Oberta de Catalunya. Àmbits de treball: Teoria política, nacionalisme, secessió, política contemporània.
Francesc Serés
Escriptor guardonat amb el Premi Nacional de Literatura i el Premi Ciutat de Barcelona, entre d’altres. Llicenciat en belles arts i antropologia social i cultural, fou professor d’història de l’art antic i medieval a la Universitat Pompeu Fabra. Exerceix de professor de català, feina que compagina amb l’activitat d’escriptor, articulista i tertulià en mitjans de comunicació. És impulsor i, des del 2016, director de la residència d’arts, ciències i humanitats d’Olot, centre per a estimular els intercanvis i el treball conjunt entre creadors. L’any 2018 fou nomenat director de l’àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull. Col·labora habitualment al diari Ara.
Jaume Subirana
Escriptor, traductor i professor universitari de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (1998-2018), on va posar en marxa i dirigí fins al 2004 el portal Lletra). També ha estat professor visitant a Duke University (1996), a la University of British Columbia (2007), a Brown University (2011), a la Università Ca’ Foscari Venezia (2012) i a Trinity College, Hartford (2018). També ha fet estades de recerca a la Unit of Culture Research de la Universitat de Tel Aviv (2010, amb Itamar Even-Zohar) i, com a Fulbright Scholar, al Department of Romance Languages and Literatures de la Universitat de Chicago (2017). La seva recerca se centra en qüestions de literatura contemporània, sociologia i història de la cultura i estudis catalans.
Joan Manuel Tresserras
Professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en Història de la Comunicació, l’anàlisi de la Societat de la informació, i l’estudi de les Indústries Culturals i la cultura de masses. Va ser conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya entre el 2006 i el 2010 i, des de 2016 és el president de la Fundació Josep Irla.